/ Guliver/Getty Images
В Грузия нарастват опасенията от "сериозна конфронтация" със сепаратисткия грузински регион Южна Осетия, който де факто е контролиран от Русия, на фона на напрежение, свързано с контролен пункт покрай демаркационната линия, предаде Франс прес.

Грузинското министерство на външните работи обяви, че е наблюдавало мобилизация на военно оборудване и на военни близо до село Шоршана, където Тбилиси обособи контролен пункт, за чието премахване настояват южноосетински представители.

Говорителката на министерството Мари Наршемашвили заяви пред АФП, че ситуацията може да се изроди в сериозна военна конфронтация като тази през лятото на 2008 г., когато се противопоставиха Русия и Грузия за контрола на този малък район.

НАТО: Никога не бихме приели Русия да установява зони на влияние


Представителят на сепаратистите Егор Кочиев пък настоя за премахване на контролния пункт и заплаши, че ако това не се случи, ще бъдат взети всички законови мерки, за да се гарантира сигурността на населението на Южна Осетия и на южноосетинската граница. Службите за сигурност на сепаратистите твърдят, че контролният пункт се намирал близо до село Уиста, което е в територията под техен контрол и допълват, че е започнала хуманитарна операция на място, без да навлизат в детайли. Малко след това южноосетинският президент Анатолий Бибилов разпореди обособяването на контролен пост близо до Уиста, наричана на грузински Цнелиси. Той изрази надежда, че "Грузия ще направи всичко възможно, за да сложи край на нестабилността, предизвикана от нейните незаконни действия". Бибилов допълни, че "решение, минаващо през използване на сила, не е наистина желателно".

В изявление американският държавен департамент призова да се избегне ескалацията. Руското външно министерство пък призова към сдържаност, като същевременно обвини Тбилиси, че подклажда нарочно напрежението в последните месеци на границата с провокации и пропагандна кампания, подкрепяна от Запада.

Вече се състоя среща на грузинските и южноосетинските власти с европейско посредничество, но тя беше повод за бурна размяна на реплики, според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Едностранното обявяване на независимост от Каталуния и прецедентите в Европа


Русия и Грузия от дълго време се противопоставят заради амбициите на Грузия да влезе в ЕС и в НАТО. През 2008 г. напрежението се превърна в открит конфликт, когато руската армия се намеси на грузинска територия, за да се притече на помощ на Южна Осетия, където Тбилиси бе започнал военна операция. За пет дни руските сили победиха грузинската армия и заплашиха да превземат столицата, преди да бъде постигнато споразумение за мир, договорено от френския президент Никола Саркози, припомня Франс прес. В резултат на тази война Русия призна независимостта на Южна Осетия и на Абхазия (друг грузински сепаратистки район) и оттогава поддържа там силно военно присъствие.
БТА