/ iStock/Getty Images
Готов ли е домът Ви за втората вълна на коронавируса, пита британският вестник The Times и представя няколко съвета на специалисти.

Препоръките от правителството са следните - „ръце, лице, пространство“. Към тези три инструкции професор Шон Фицджералд в идеалния случай би добавил и четвърто: „отворете прозорците“.

С наближаването на зимата, когато всички стоим на закрито, проветряването на стаите, казват учените, може да стане почти толкова важно за предотвратяването на разпространението на болестта, колкото измиването на ръцете и социалното дистанциране, като помага да се спре натрупването на вирусни частици във въздуха в помещенията.

Професор Фицджералд, учен от университета в Кеймбридж, който е част от работната група за безопасна околна среда, казва, че най-добрият начин да направите това е да отворите прозорци, особено когато ви посещават хора. Но е необходим баланс: не трябва да довеждате хората до хипотермия, за да ги спасите от Сovid-19.

„Доколкото има полза от малко повече свеж въздух, ефектът ще намалее, ако настинете и получите други здравословни проблеми“, казва той.

Прозорци

Проветряването не е голямо удоволствие през зимата, но добрата новина е, че не е нужно да прекалявате. „Колкото по-голяма е температурната разлика между външната и вътрешната температура, толкова повече въздух получавате“, казва професор Фицджералд. „Така че през зимата можете да се проветрите, като отворите съвсем за малко прозореца.“

Той препоръчва отваряне на горната част на прозореца, ако е възможно и я оставете отворена за един час след среща с някого ...

Мониторинг за въглеродния диоксид

Не можете да измерите количеството вирусни частици във въздуха, но можете да измерите нещо, пряко свързано с тях: въглероден диоксид. Когато дишаме, издишваме въглероден диоксид (СО2). Ако той се натрупва в една стая, значи и вирусът може да се натрупа там. Ако се отървете от въглеродния диоксид, тогава вирусът ще изчезне заедно с него.

„На открито нивата на CO2 са малко над 400 единици на милион. Добре проветрената зона ще съдържа около 800 единици CO2 на милион, казва Шели Милър, професор по машиностроене в Университета на Колорадо в Боулдър. „Ако нивото е по-високо от това, тогава стаята се нуждае от допълнителна вентилация.“ Тя цитира данни от проучване, проведено в Тайван, което изследва огнище на туберкулоза в университета в Тайпе.

Много стаи имат нива на CO2 от 3000 ppm. Когато то бъде понижено до 600 единици на милион, това намалява въздушното предаване с 97 процента.

Най-добрите монитори за CO2 са тези, които не се нуждаят от калибриране. Но дори тогава си струва да се помни, че те предоставят само приблизителни данни. Ако помещението е празно за известно време, нивото на CO2 ще бъде ниско, независимо от вентилацията.

Пречистватели на въздуха

И най-усъвършенстваната система за филтриране никога няма да надмине отворения прозорец, оставен отворен 10 cm в горната част. Но за стаи, където прозорците не се отварят или гледат към замърсени улици, пречиствателите на въздуха също могат да осигурят известна полза. Потърсете тези, които имат високоефективен филтър за частици (Hepa).

„Много по-добре е да се проветрява помещението с чист въздух, ако е възможно“, казва професор Фицджералд. - Но ако не, тогава тези филтри си заслужава да бъдат разгледани. Не бих ги препоръчал непременно, но не казвам, че изобщо не трябва да ги използвате. "

Носенето на маска

За разлика от Запада, Китай започна да се бори с пандемията, като изисква маски. Това позволи изследвания, които биха били невъзможни във Великобритания.

Няколко месеца след началото на пандемията учените успяха да проследят над 300 души, заразени на ранен етап. От всеки от тях те проследиха пътя на предаване на инфекцията в техните семейства. И откриха нещо невероятно: очевидно тези, които носеха маски в къщата, имаха 80 процента по-малка вероятност да предадат инфекцията.

Ефективността на маските все още се обсъжда. Възможно е хората, които са готови да носят маска на закрито, да бъдат по-внимателни по отношение на хигиената си в други отношения. Но не може да се отрече, че ако носенето на маски работи в магазините и обществения транспорт, то трябва да работи и у дома.
Агенция "Фокус"