/ Thinkstock/Getty Images
Германският парламент одобри план за следене на комуникациите на заподозрени лица в кодирани приложения като WhatsApp и Skype, предаде АП. Законът бе приет с гласовете на управляващата коалиция.
 
Той разширява правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления. Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами.
 
Днешното гласуване е от голямо значение за страна, която обикновено строго защитава личните данни заради тежестта на миналото си с двете диктатури през 20 в. - нацистката и комунистическата в следвоенна Източна Германия, отбелязва АФП.
 
Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който по думите му компенсира технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползват тези приложения за кодирани съобщения.
 
"Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва УотсАп или праща есемес", изтъкна Де Мезиер за в. "Ханделсблат".
 
Опозиционните партии на крайната левица и Зелените гласуваха против с аргумента, че се въвежда средство за безпрецедентно следене на населението.
БТА