Според него трябва да има еднакъв учебник по история за страните от Западните Балкани
Германският депутат социалдемократ Йосип Юратович предложи Европейският съюз да предефинира политиката си към Западните Балкани с цел да отговори на предизвикателствата за мира и стабилността, които произтичат от действията на политиците националисти.

В авторски текст за интернет страницата на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания /ИФИМЕС/, публикуван днес, Юратович
предлага новата политика към региона да се дефинира в три точки: сътрудничество с парламентите на държавите в региона, а не с водачите на партиите, остра борба против корупцията в държавните органи чрез укрепване на съдебната система и противопоставяне на националистическото образование на младите хора, което се извършва чрез проблематични учебни програми.

Жозеп Борел поиска България да е по-гъвкава спрямо РС Македония

"Затова ни е необходим нов и еднакъв учебник по история, в който военнопрестъпниците са наричани военнопрестъпници, вместо да бъдат представяни като герои. Неприемливо е парите на европейските данъкоплатци и каквито и да било международни институции да се използват от отделни лица и политически партии на всички равнища на Западните Балкани. Те оспорват или отричат геноцида или не признават окончателните присъди на местните и международните съдилища", пише Юратович и призовава Съвета на Европа като най-старата демократична институция на европейска територия да отговори на тези предизвикателства.

Радев: Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС

Юратович призова да се деблокира съпротивата на България за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и с това да се "спаси авторитетът на ЕС". Той предлага проблемът да се реши с формиране на арбитражен орган по примера на онзи, който взе решение по спора между Словения и Хърватия.

Депутатът пише, че в ситуация, когато някоя от 27-те членки на ЕС може да блокира по всяко време някое решение, несъответните действия на ЕС може да имат стратегически последици за Западните Балкани и това може да доведе до промяна на геополитическата ориентация на региона.

Пендаровски поиска подкрепа от Гърция по въпроса за българското вето

Освен това Юратович препоръчва ЕС да се координира повече със сегашната американска администрация, която подчертава значението на човешките права и демокрацията, тъй като общите действия може да имат много по-силен ефект върху Западните Балкани.
БТА