Ген. Петър Павел от НАТО: Въпросът за руска агресия не стои
Ген. Петър Павел от НАТО: Въпросът за руска агресия не стои / БГНЕС

НАТО не планира да разполага крупни военни формирования в Източна Европа и балтийските страни, заяви председателят на военния комитет на алианса, чешкият генерал Петър Павел, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"НАТО няма за цел да създава военна бариера против широкомащабна руска агресия, тъй като въпросът за такава агресия не стои и никакви разузнавателни данни не потвърждават нейното наличие", поясни генералът на пресконференция.

Чешкият генерал Павел: Русия уважава силата, а не компромисите

"Разполагането на крупни военни формирования не се разглежда", подчерта той. Според него четирите батальона, които е планирано да бъдат разположени в Латвия, Литва, Естония и Полша, ще бъдат по-скоро политически възпиращ фактор, отколкото военен.

Разполагането на четирите батальона - всеки с не повече от 1000 войници, се очаква да бъде одобрено на предстоящата среща на върха на алианса на 8-9 юли във Варшава, отбелязва Ройтерс. НАТО се надява, че това ще обезкуражи Русия да приложи същия подход, който тя използва, за да анексира украинския Кримски полуостров през февруари 2014 г.

САЩ остават в Черно море въпреки руските предупреждения

Правителството на Германия увери, че ученията на НАТО край руските граници не са заплаха за Русия. На пресбрифинг в Берлин говорителят на правителството Щефен Зайберт каза, че Германия е заинтересована от диалог с Москва. Според него германската политика по въпроса има две страни: първата е да се поддържа готовност за отбрана, а втората - да се съдейства за диалог.

Русия предупреди НАТО да не засилва присъствието си в Черно море

"Сред мерките, които НАТО съгласува (по време на предишната среща на върха) в Уелс, бяха и ученията. Те носят изключително отбранителен характер, те са умерени и прозрачни, от тях не произтича заплаха за Русия. Те са проява на солидарност в алианса", подчерта Зайферт.

Източник: БТА