Шокираните от снаряди жители на Газа отсяват отломките от тридневния смъртоносен конфликт между Израел и бойците на "Ислямски джихад", докато примирието се поддържа и животът бавно се нормализира.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа прекратяването на огъня, постигнато с посредничеството на Египет късно в неделя, сложи край на интензивните сражения, при които в анклава загинаха 44 души, включително 15 деца, а 360 бяха ранени.

Според израелската армия от петък насам Израел е започнал тежки въздушни и артилерийски бомбардировки на позиции на "Ислямски джихад" в Газа, което е накарало бойците да изстрелят над хиляда ракети в отговор.

В Газа отново настъпи относително спокойствие и бе възстановено електрозахранването, палестинците се опитаха да спасят вещите си от развалините на разрушените домове и да започнат да разчистват отломките.

"Приехме новината за прекратяването на огъня с радост и щастие и се върнахме към работата си", каза собственикът на магазин в Газа Хазем Дуима.

Опечалените семейства погребаха своите мъртви, включително на едно погребение, към което се присъединиха стотици опечалени в Джабалия в северната част на Ивицата Газа, където семейство положи четирима непълнолетни, убити по време на конфликта.

"Газа лекува раните си", каза един от жителите, Мохамед Алай.

Високопоставен израелски дипломатически служител, говорещ при условие за анонимност, заяви, че "повечето от цивилните граждани, убити в Газа, са били убити от ракети на "Ислямски джихад", които не са попаднали в целта или са били изстреляни погрешно.

Единствената електроцентрала в Газа, след двудневно прекъсване, "започна да работи за производство на електроенергия", заяви говорителят Мохамед Табет, часове след като камиони с гориво преминаха през отворения отново граничен пункт.

Прекъсването на електрозахранването породи опасения за въздействието върху болниците, претоварени с жертви на фона на най-тежките боеве в Газа от 11-дневната война с войнственото движение
Хамас миналата година.

Израелските военни заявиха, че пътищата постепенно ще бъдат отворени отново в граничната зона, където бяха наложени ограничения в навечерието на офанзивата, която според Израел е започнала, за да се спрат заплашващите нападения.

След примирието между Израел и „Ислямски джихад“: Отвориха пропускателните пунктове в Газа

Трима души в Израел са ранени от шрапнели, а 31 са леко пострадали, докато са бягали на безопасно място, съобщиха от службите за спешна помощ.

Късно в неделя кабинетът на израелския министър-председател Яир Лапид се съгласи с примирието, но заяви, че "ако прекратяването на огъня бъде нарушено", Израел "запазва правото си да отговори решително".

"Ислямски джихад", подкрепяна от Иран групировка, обявена за терористична организация от няколко западни държави, също прие примирието, но заяви, че също "си запазва правото да реагира".

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства примирието и благодари на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси за ролята на Кайро в неговото сключване.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди, че е "изключително важно да се работи за укрепване на примирието".
Техеран заяви, че винаги ще "защитава активната съпротива".

Ислямски джихад съобщи, че 12 негови лидери и членове са били убити.

Мохамед ал-Хинди от групировката заяви, че споразумението за прекратяване на огъня "съдържа ангажимента на Египет да работи за освобождаването на двама затворници".

Те бяха назовани като Басем ал-Сааади, високопоставен представител на политическото крило на групировката, който наскоро беше арестуван в окупирания Западен бряг, и Халил Аваудех, боец, който също е в израелски арест.

Примирието между Израел и „Ислямски джихад“ влезе в сила - спазва ли се

На север от Газа, в израелския град Ашеклон, където се чуваше вой на въздушни тревоги и хората бягаха в бункерите, плажуващите се върнаха на средиземноморския бряг.

Седнал в едно кафене, Ейтан Касандини каза, че местните жители се чувстват "много добре", съобщи АФП.

"След като ги унищожим, ще можем да спим спокойно", казва той пред АФП. "Не мисля, че (Ислямски) джихад ще направи нещо отново през следващите три или четири години".

"Ислямски джихад" е свързан с управляващите в Газа Хамас, но често действа самостоятелно.

Откакто през 2007 г. Хамас пое контрола над анклава, той води четири войни с Израел, включително конфликта през май миналата година.

Израел заяви, че е било необходимо да започне "превантивна" операция срещу "Ислямски джихад", докато дипломатическият служител заяви, че групировката е планирала нападение със снайперски огън или с противотанкови ракети.

Армията уби високопоставени лидери на "Ислямски джихад" в Газа, включително Тайсир ал-Джабари и Халед Мансур.

Високопоставеният израелски дипломатически служител заяви, че на "Ислямски джихад" е нанесен "много сериозен удар", който ги е "върнал десетилетия назад". 
БГНЕС