Камиони с горива влязоха в понеделник сутринта н в ивицата Газа, където влезе в сила примирие между "Ислямски джихад" и Израел след три дни на бойни действия, в които при израелски удари в анклава загинаха 44 палестинци, предаде Франс прес.

Журналист от АФП видя камионите на КПП "Керем Шалом" в южната част от ивицата Газа, през който се превозват стоки. Единствената електроцентрала в Газа в неделя бе спряна поради липса на гориво.

Пропускателните пунктове между еврейската държава и ивицата Газа, затворени във вторник от Израел, отново са отворени "в понеделник за хуманитарни нужди", съобщи в комюнике "Когат" - орган на израелското министерство на отбраната, който следи гражданските дейности в палестинските територии.

Примирието между Израел и „Ислямски джихад“ влезе в сила - спазва ли се

"Връщането към обичайния ред ще се осъществи според развитието на ситуацията и ако се спазва сигурността", гласи документът.

След сключването на примирието, договорено от Египет - традиционен посредник между Израел и палестинците -  еврейската държава съобщи освен това, че се възобновяват железопътните превози в зоната около ивицата Газа, и разреши на гражданите си от селата, граничещи с анклава, да напуснат убежищата.

44 палестинци са загинали при ударите на Израел от петък насам, включително 15 деца, посочиха по-рано здравните власти в Газа. "Ислямски джихад" отговори с изстрелване на ракети срещу Израел, по-голямата част от които бяха прехванати. Снощи израелската армия заяви, че последните й удари срещу джихадистите са били нанесени минути преди влизане в сила на примирието, опровергавайки предишни свои изявления. "Ислямски джихад" от своя страна увери, че "ще преустанови враждебните действия", но предупреди, че си запазва "правото да отговори на всяка следваща агресия".
БТА