Френските синдикати призоваха президента Еманюел Макрон "да сложи на пауза" плановете си за увеличаване на възрастта за пенсиониране, след като във Франция започна нов кръг на демонстрации и стачки срещу реформата, а властите изпратиха хиляди полицейски служители да охраняват протестите, предаде Ройтерс.

Милиони французи демонстрираха, основно миролюбиво и се присъединиха към стачните действия от средата на януари, за да покажат съпротивата си срещу плановете на Макрон да накара повечето от тях да работят две допълнителни години до 64-годишна възраст, съгласно промените.

Общественото недоволство обаче прерасна в по-сериозни настроения срещу френския президент.

Протестите се засилиха, след като правителството използва специалните си конституционни права, за да заобиколи долната камара на парламента (Националното  събрание) при финалното гласуване на законопроекта за пенсиите преди повече от две седмици, предизвиквайки сцени на хаос, напомнящи на бунта на "жълтите жилетки" през първия мандат на Макрон като държавен глава.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че властите са свидетели на тенденция към по-голямо насилие, насочено срещу държавата и прогнозира "сериозен риск за обществения ред". Очакват се демонстрации в различни градове, включително Париж, Лион, Нант и Бордо.
Общо 13 000 полицаи ще бъдат ангажирани по време на протестите през днешния ден, което е най-големият подобен брой, откогато и да е било преди това, каза Дарманен.

Магистралите около няколко френски града бяха блокирани тази сутрин, а стачките в секторите на транспорта, авиацията и енергетиката продължават да нарушават работата на обекти от обществената инфраструктура. 

В около 17 на сто от бензиностанциите във Франция е липсвал поне един вид гориво в нощта на понеделник, съобщи Френската петролна асоциация (UFIP), цитирайки данните на френското енергийно министерство.

Националният студентски съюз (UNEF) обяви, че входовете на около 20 университета, включително части от Сорбоната в Париж и учебни институции в Лион, Ница и Тулуза, също са били блокирани. 

Шефът на най-големия френски синдикат Се Еф  Де Те (CFDT)  Лоран Берже призова Макрон да покаже "умиротворителен жест", за да успокои ситуацията.

Той заяви, че през последните дни е имало опити за разговори между синдикални лидери и правителството, които са пропаднали.
Макрон, който обеща да осъществи пенсионна реформа и през двете си предизборни кампании, твърдейки, че стъпката е необходима, за да се запази баланса в държавните финанси. Според синдикатите и опозиционните партии обаче има и други начини за постигане на тази цел.
Междувременно полицията се готви за още по-мащабни протестни действия. 

Шефът на полицейската префектура на Париж Лоран Нуньес заяви пред радио "Франс ентер", че службите по сигурността смятат, че хора, склонни към насилие, могат да се присъединят към протестите и полицията трябва да е подготвена за подобен развой на събитията.
 
Галя Горнишка/БТА