Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард / БГНЕС
Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер заяви, че иска да бъде постигнато "европейско споразумение за възможно най-добрата личност", която да замести Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), предаде АФП.

Все още не е взето никакво решение от Франция и никой не може се похвали, че е получил подкрепата на Франция, каза Льо Мер пред  журналисти, отразяващи икономическите срещи в Екс ан Прованс.

"Мога само да кажа, че е необходимо да бъде постигнато европейско споразумение", допълни министърът. В петък той е казал на президента Еманюл Макрон, че самият той не е кандидат за приемник на Лагард на поста управляващ директор на МВФ.

Западноевропейските лидери са доволни на постигнатия консенсус за ЕС

От създаването си през 1994 година МВФ се управлява от европейците, а Световната банка винаги е била ръководена от американец. Освен това петима от досегашните 11 директори на Фонда са били французи, припомня АФП.

В МВФ се споменава името на българката Кристалина Георгиева, която временно изпълняваше поста президент на Световната банка. Има и гласова за реформиране на Фонда и за по-силно присъствие на страните с нововъзникваща пазарна икономика, посочва АФП.


 
БТА