Франция и Пакистан изпращат самолети с помощи в Мианмар
Франция и Пакистан изпращат самолети с помощи в Мианмар / снимка: БГНЕС

По два самолета с помощи за бедстващото в следствие на преминаването на циклона Наргис население на Мианмар изпращат Пакистан и Франция. Същевременно Световната програма по прехраната към ООН обяви, че е получила помощите за бедстващото население на Мианмар, които пристигнаха със самолет там в събота. Сред тях има комуникационно оборудване, което ще позволи изграждането на център за координиране на разпределянето на помощите за бедстващите райони.

Хуманитарният товар, доставен за Световната програма по прехраната с два самолета до Мианмар в петък, обаче все още е в ръцете на военната хунта. От Световната програма по прехраната изразиха надежда, че тези две пратки в скоро време ще достигнат все пак до мианмарското население. Според официалните данни повече от 23 000 души са загинали при преминаването на циклона Наргис през Мианмар преди седмица. Според прогнозите обаче жертвите могат да надхвърлят 100 000 души. Без покрив са повече от 1,5 мианмарци.

Цялата световна общност обяви готовността си да се притече на помощ на бедстващото население на страната. Властите обаче отказват достъп на спасителни екипи, съставени от чужденци, в страната.