Фелипе Шести отправи призив за сътрудничество към каталонците
Фелипе Шести отправи призив за сътрудничество към каталонците / снимка: Guliver/Getty Images

Крал Фелипе Шести призова за по-искрено и великодушно сътрудничество с цел постигане на големите колективни цели, които си е поставила цяла Испания, предаде АФП.

Този призив беше отправен по време на визита на новия испански монарх в Херона, в Каталония. Там монархът присъства на церемония по връчване на награди на млади и инициативни каталонци.

Фелипе Шести изрази уважението си към автономния испански район, в който в последно време зачестиха настроенията в подкрепа на идеята за независимост. Кралят произнесе словото си на почти перфектен каталонски.

„Искреното и великодушно сътрудничество е най-добрият път, за да се отговори на легитимните аспирации на всеки и също, за да се постигнат големите колективни цели в полза на общото благо и на общия интерес”, заяви Фелипе Шести.

Той подчерта, че многобройните му визити в Каталония в миналото са целели да предадат послание за уважение, разбиране и желание за съвместен живот към каталонците, отбелязва БТА.

Фелипе Шести похвали освен това инициативното мислене, склонността към размисъл и към критика и отвореността към външния свят на каталонците.