Файненшъл таймс: На дивата граница на Европа
Файненшъл таймс: На дивата граница на Европа / снимка: Sofia Photo Agency
Организираната престъпност е проникнала дълбоко в ежедневието на българите чрез сенчестата икономика, доставяща всякакви стоки - от кокаин до строителни материали без ДДС. Близо 30 процента от горивото идва от безмитни източници, а 25 на сто от пазара на цигари не е обложен с данък. Широкоплещести мъже с къси подстрижки, които наричат себе си бизнесмени, карат последни модели Бе Ем Ве, Мерцедес и Порше в София и често прекарват нощите си в клубове, носещи имена като "Син сити" - Градът на порока. Това пише днес вестник "Файненшъл таймс" в обширна статия за положението в България със заглавие "На дивата граница на Европа".

Изданието отбелязва, че според местни медии тримата най-богати мъже в България - Тихомир Митев, Мартин Митев и Иво Каменов - собственици на ТИМ Груп, първоначално са служели във военноморските сили на страната, а след това са се захванали с бизнес в началото на 90-те - предимно в областта на сигурността и събирането на дългове. Не далеч зад тях по богатство е и Васил Божков, който е направил пари чрез инвестиции в най-голямата частна лотария в България, както и в казина. Това са оцелелите в едни от най-бруталните бизнес условия в Европа. Други не бяха толкова големи късметлии, пише изданието, като изрежда убийствата на Илия Павлов, Емил Кюлев и Борислав Георгиев.

България страда също от широка корупция, отбелязва вестникът. Цитиран е кметът на София Бойко Борисов, според когото "голямата корупция" сред високопоставени служители, приемащи подкупи, за да продават евтино земя, е свързана с "малката корупция", засягаща обикновените хора, например сред доктори, които приемат пари от пациенти. Корупцията е подкопала и съдебната система - обвиняеми подкупват следователи, адвокати и съдии да забавят или да спрат делата. Но дори и честни съдии се опитват да избегнат трудни дела заради прекалено усложнените правила, ужасната обстановка и огромната допълнителна работа. Британският вестник не пропуска да спомене, че обвинения в престъпност и корупция са засегнали почти всички правителства след 1989 година и правителството на премиера Сергей Станишев не е изключение. Г-н Станишев и неговите служители твърдят, че България бележи сериозен напредък по всички фронтове, но други не са толкова убедени. По думите на западноевропейски дипломат в София, цитиран от вестника, няма никакъв забележим напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.