/ БГНЕС
От Facebook потвърдиха, че са премахнали страниците и профила на крайнодесен политически активист в Обединеното кралство, след като в британския парламент бе изказана загриженост по повод зачестилите опити за натиск и сплашвания на политици и журналисти на публични места. От PayPal също са затворили акаунта, който е бил използван за набиране на дарения за „политически активизъм“, пишат от СофтУни.

Сплашванията са осъществявани от малка група крайни поддръжници на Brexit, които използват „жълтата жилетка“ – течение, което възникна по време на гражданските вълнения във Франция през 2018 г. Членовете на тази група са използвали всячески социалните мрежи за популяризиране на каузата си – осъществяване на Brexit „без сделка“ т.е. мигновено да се пристъпи към излизане на Обединеното кралство от ЕС, без да се сключват никакви договори, на базата на които да се определят отношенията между Кралството и Съюза. Освен това са използвали и т.нар. „crowd funding“ платформи, за да набират средства за дейността си, която се състои в ежедневни атаки над публични фигури. Великобритания трябва да направи своя избор, тъй като на 29-ти март тя излиза от ЕС със или без договор.
В едно от видеата, един от участниците във вербалните атаки и провокациите, който е идентифициран от пресата като Джеймс Годард, може да бъде видян да отправя псувни и заплахи към полицейските служители. Говорителят на Долната камара отправи искане към директора на лондонската полиция да предприеме действия срещу „агресивното, заплашително и смущаващо поведение срещу народни представители и журналисти“. От The Guardian допълват, че до момента 115 депутати са поискали от полицията допълнителна охрана.

Като част от мерките срещу извършителите от Facebook свалиха профила на Джеймс Годард. От социалната мрежа заявиха: „Премахнахме профила, страниците и групите на Джеймс Годард, тъй като те нарушават нашите политики относно речта на омразата. Няма да толерираме такава реч в социалната мрежа, тъй като тя създава смущаваща среда, която може да провокира насилие в реалния свят“. Въпреки това една от страниците на Годард е била все още активна и на нея може да се види съобщение от 14-и декември, в което той търси дарения чрез платформата PayPal. От PayPal отговориха, че „преглеждаме акаунтите, които са докладвани за евентуални нарушения на нашите политики и ще предприемем действия ако е необходимо“. Няколко часа по-късно акаунтът на Годард в PayPal е бил свален.

Джеймс Годард все още има достъп до Twitter, където се оплаква за ограниченията, наложени му от Facebook и PayPal. Там той има приблизително четири хиляди последователи.