Лидерите на държавите от ЕС призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия. Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит.

Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение.

Европейският съюз упълномощава главния преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа.

„Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение”, пише още в изявлението.

Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания „и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем”. Това е четвъртата отсрочка, която ЕС дава на Великобритания във връзка с процеса на Брекзит.

Според първоначалните планове по време на заседанието на Съвета на ЕС на 15-16 октомври трябваше да бъде утвърдено споразумението за свободна търговия между ЕС и Великобритания, което да влезе в сила от 1 януари 2021 г. – след изтичането на преходния период по Брекзит. Текстът на споразумението, обаче, все още не е готов, а преговорният процес на практика влезе в задънена улица.

Страните провеждат все по-активна подготовка по окончателното напускане на ЕС от страна на Великобритания без търговско споразумение. Това означава, че търговията през Ламанша ще се извършва в съответствие с правилата на Световната търговска организация – с прилагането на квоти и тарифи, което може да се отрази негативно на икономиката.

В началото на седмицата Брюксел предупреди, че преговорите за търговско споразумение след Брекзит могат да отнемат още седмици, въпреки че срокът, обявен от самия британски премиер Борис Джонсън е на път да изтече.

Миналия месец Джонсън заяви, че ако преговорите не са постигнали достатъчен напредък до четвъртък - първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се оттегли и да подготви Великобритания за бъдеще без сделка.

Междувременно преговарящият от името на ЕС Мишел Барние предупреди, че ако не се очертае схема на сделка преди края на октомври, би било трудно държавите-членки и Европейският парламент да я одобрят тази година.

Днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че възможността ЕС и Великобритания да не постигнат сделка в преговорите си за Брекзит е "много реална".