Европейската реакция на събитията в Крим
Европейската реакция на събитията в Крим / БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусе изрази тревога от събитията в украинската автономна република Крим и призова Русия да не предприема нищо, което би засилило напрежението или би създало недоразумения, предаде Ройтерс. Расмусен изразява тази позиция в Туитър, добавя Ройтерс.

Върховната рада и новото правителство на Украйна трябва да съблюдават правата на малцинствата, включително и в езиковата област. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, одобрена днес от депутатите в последния ден на сесията на ЕП и цитирана от ИТАР-ТАСС. Евродепутатите призоваха "всички страни в конфликта и трети страни да уважават и подкрепят единството и териториалната цялост на Украйна". "Всички украински политически сили и въвлечените в процеса международни субекти трябва да вземат предвид културните и лингвистични съставки на страната и историята й", се казва в документа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Превземането на сградите на парламента и правителството в Симферопол, столицата на украинската автономна република Крим, може да доведе до регионален конфликт, заяви полският външен министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс. "Това е драстична стъпка. Предупреждавам онези, които я предприеха, и онези, които им позволиха да го сторят, защото така започват регионални конфликти. Това е много опасна игра", каза Шикорски пред журналисти.

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен също изрази тревога от събитията в Крим и заяви, че не бива да се допуска разпадане на Украйна, предаде Ройтерс. "Разтревожени сме от събитията в Крим. Най-важното е да се избегне разпадане на Украйна", каза Фон Дер Лайен пред журналисти в Брюксел, където пристигна за срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Украйна ще разглежда всякакво придвижване на руските военни сили в Крим извън базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол като акт на агресия, предаде Ройтерс. "Обръщам се към ръководството на Черноморския флот на Руската федерация със следното искане - всички военни трябва да останат в границите на териториите, които са определени със споразумението. Всякакво придвижване извън границите на тези територии ще се смята за агресия", заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той съобщи също, че е разпоредил да се вземат мерки за защита на гражданите в Крим, както и за освобождаване на завзетите снощи административни сгради, в това число и на парламента. "Наредил съм на силовите структури да защитят гражданите, да накажат престъпниците и да отблокират сградата", каза той, цитиран от БТА.

Русия ще защитава правата на своите сънародници по "силен и безкомпромисен начин и ще реагира, когато те са нарушени", заяви руското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Дипломатическото ведомство публикува предупреждението в своя профил в социалната мрежа Туитър. Според Москва в Украйна се извършват мащабни нарушения на човешките права, които са причина за безпокойство.