ЕС призова за мирно решение на конфликта в Сомалия
ЕС призова за мирно решение на конфликта в Сомалия / netinfo

Финландското председателство на Европейския съюз призова страните от региона да намерят мирно решение на конфликта в Сомалия, предаде Франс прес.

Хелзинки изрази безпокойство от новия изблик на насилие, който заплашва политическия процес в източноафриканската държава. В тази връзка финландското председателство препоръча на враждуващите страни да прекратят бойните действия.

Етиопия официално призна, че води военни действия срещу ислямистите в съседна Сомалия, които искат да установят управление в съответствие с Корана. Това стана на фона на разширението на обхвата на бойните действия, които противопоставят "Съюза на ислямските съдилища" на временното сомалийско правителство, от южната към централната част на страната.

Президентът на Чад Идрис Деби и лидерът на бунтовническа фракция, която се опита да го отстрани от власт по-рано тази година, подписаха в Триполи мирно споразумение, предаде Ройтерс.

На церемонията присъства либийският държавен ръководител Муамар Кадафи, по чиято инициатива започнаха преговорите между двете страни в конфликта. Кадафи оказва натиск върху Чад и Судан изгладят различията си като част от международните усилия за установяване на мир в западната суданска област Дарфур, който е арена на тежка хуманитарна криза.

Няколко други бунтовнически групировки в Чад обаче се заканиха да продължат борбата срещу президента.

Идрис Деби обвинява Судан, че подкрепя и въоръжава бунтовниците, които се опитват да сложат край на 16-годишното му управление, и че бойци от арабски милиции в Дарфур навлизат на територията на Чад, припомня Ройтерс. Хартум отрича и двете обвинения.

Арена на конфликта в Чад, който е с ниска интензивност, стават предимно пустинните и планинските райони в граничещата със Судан източна част на страната.