ЕС още няма решение да включи ли Хизбула към терористичните организации
ЕС още няма решение да включи ли Хизбула към терористичните организации / снимка: БГНЕС, архив
ЕС още няма решение да включи ли Хизбула към терористичните организации
64957
ЕС още няма решение да включи ли Хизбула към терористичните организации
  • ЕС още няма решение да включи ли Хизбула към терористичните организации

България има доказателства, че принтерът, който е отпечатал фалшивите документи на участниците в кървавия атентат на летището в Бургас на 18 юли м.г., е собственост на човек от ливанската групировка Хизбула. Твърдението е на европейски дипломат, пожелал анонимност, който е участвал в заседанието на работната група, която обсъжда предложението за включване на военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации. Израелският премиер Бенямин Нетаняху силно настоява за това, като последното си изявление по темата призова противопоставящите се държави да размислят.

Срещата на специалната работна група, която обсъжда списъка на Евросъюза за терористичните организации, е свикана по инициатива на Великобритания, която иска включването в него на военното крило на ливанската групировка Хизбула. През миналия месец Форийн офис посочи атентата в Бургас като един от аргументите за това свое предложение. В началото на годината тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че съществува „обосновано предположение”, което свързва Хизбула с атентата. Новият външен министър Кристиян Вигенин обаче преди две седмици изрази резерви по адрес на това твърдение на вицепремиера в правителството на ГЕРБ. Той каза, че няма категорични доказателства за връзка между атентата в Бургас и ливанската групировка Хизбула.

Според дипломата, пожелал анонимност, присъствал на заседанието на работната група, българският представител казал, че София ще се съгласи с всякакво решение, което Евросъюзът ще вземе. От българската мисия в Брюксел са отказали да коментират случая.

Именно изявлението на Вигенин обаче се оказало силен аргумент за държавите, които не искат Хизбула да бъде обявена за терористична организация, тъй като показвало как дори България не е сигурна дали изобщо има връзка между организацията и атентата.

Според дипломата Италия и Австрия са твърдо против Хизбула да бъде вписана сред терористичните организации. Противопоставят се дори традиционни съюзници на Израел като например Чехия, Полша, Словакия и Румъния. По време на четиричасовия дебат пък Швеция и Латвия са се аргументирали за включването на Хизбула в списъка, заедно с вече известните поддръжници на предложението - Великобритания, Франция и Германия. Холандия пък е единствената държава, която смята цялата групировка за терористична - позиция, която датира още от 2004-а.

Това е втората среща на работната група през този месец, като и двете са свикани от Великобритания. На първото заседание - на 4 юни, българските представители са настоявали, че всякакви сведения, които свързват атентата с Хизбула са „слаби”.

Припомня се случая, при който на 21 март агент на Хизбула беше осъден в Кипър за това, че работел по организацията на атентат, подобен на този в Бургас. Това обаче не било взето под внимание от експертите на работната група, тъй като въпросният мъж бил осъден за това, че принадлежал към криминална, а не към терористична организация.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 ч. на 18 юли м.г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

Никой не пое отговорност за атентата. Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху има признаци, че Иран стои зад терористичната атака. Радикалната ливанска групировка „Хизбула” отрече да има нещо общо с терористичния акт.