/ iStock/Getty Images
Европейският съюз и САЩ се готвят да се споразумеят на срещата си на върха във вторник да намалят ограниченията за износа на лекарства и ваксини срещу КОВИД-19, става ясно от чернова на съвместната им декларация. В текста е записано, че доброволното споделяне на технологии е ключът към повишаването на производството на ваксини, предаде Ройтерс.

В документа, който все още подлежи на промени, не се споменава нищо за задължително въздържане от патентни права върху ваксините, каквото американският президент Джо Байдън подкрепи като временно решение на световния недостиг на ваксини срещу КОВИД-19, отбелязва Ройтерс и припомня, че ЕС многократно се е противопоставял на предложението, което се подкрепя от десетки по-бедни страни.

Миналата седмица Брюксел внесе в Световната търговска организация (СТО) по-малко радикално контрапредложение, което изтъква съществуващи правила на СТО, позволяващи на отделните страни да предоставят лицензи на производители без съгласието на патентодържателя.

На срещата на върха ЕС - САЩ в Брюксел във вторник се очаква те да се споразумеят за създаването на съвместна работна група за повишаване на капацитета за производство на лекарства и ваксини, чиято цел ще бъде да се "поддържат сигурни и отворени производствени вериги, като се избягват всякакви ненужни ограничения върху износа".

Евросъюзът призова Вашингтон да не възпрепятства износа на ваксини и суровини, необходими за производството им. Байдън използва съществуващия от десетилетия американски Закон за отбранителното производство (Defence Production Act, DPA), позволяващ на правителството на САЩ да има предимство пред другите купувачи при закупуването на ваксини и средства за лечение американско производство, както и да контролира суровините, необходими за производството им.

В проектокомюникето на срещата се допълва, че работната група ще се опита да увеличи глобалното производство на ваксини и лекарства чрез "насърчаване на доброволното споделяне на нохау и технологии при взаимно определени условия" - това е доста далеч от принуждаването на фармацевтичните компании да отстъпват патентите си на конкуренти. 
БТА