Ердоган: Обвиненията за арменски геноцид са шантаж
Ердоган: Обвиненията за арменски геноцид са шантаж / БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган определи обвиненията в арменски геноцид като шантаж и заяви, че страната му никога няма да ги приеме, предаде АФП.

В телевизионна реч той каза: "Сюжетът в този случай не са арменците. Арменският въпрос се използва навсякъде по света като практическо средство за шантаж срещу Турция и дори започна да се употребява като тояга. Нашата позиция по арменския въпрос е ясна от началото. Ние никога няма да приемем обвиненията в геноцид".

Германия прие резолюция за арменския геноцид

Гласуването в четвъртък от депутатите в германския Бундестаг на резолюция, определяща като геноцид убийствата на арменци през 1915 г. в османската империя, предизвика ново обтягане на сложните отношения между Европейския съюз и Турция, която иска да стане негова членка.

Анкара е ключов партньор за овладяване на сериозната миграционна криза в Европа.

Турция: Резолюцията на Бундестага за арменския геноцид е историческа грешка

"Или ще намерим решения на нашите проблеми по справедлив начин. Или Турция ще престане да е бариера пред проблемите на Европа. Ще ви оставим да се справяте със собствените си неприятности", отбеляза Ердоган, без да уточнява.

По-рано през деня турският президент заяви пред журналисти, че резолюцията, гласувана от германските депутати, е без значение.

Източник: БГНЕС