/ ThinkStock/Getty Images
91-годишният емир Шейх Сабах ал-Ахмад Ал Сабах се е подложил на операция, тя е била успешна
91-годишният емир Шейх Сабах ал-Ахмад Ал Сабах се е подложил на операция, тя е била успешна, съобщава Кувейтската агенция КУНА, позовавайки се на изявление на министъра по делата на администрацията на емира Али Джарах ал Сабах.

По-рано в събота офисът на емира на Кувейт обяви, че държавният глава е хоспитализиран за медицински преглед. Съобщава се, че по-малкият му брат и престолонаследникът шейх Наваф ал-Ахмад Ал Сабах временно ще изпълнява "редица задължения" като емир на държавата.

Емирът на Кувейт е приет в болница

Миналата година 91-годишният емир, който е на трона в Кувейт от 2006 г., планираше да посети Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, но беше принуден да отложи посещението по медицински причини и вместо това беше прегледан в болница в САЩ. След медицинския преглед се завърна в родината си.

Апендиксът на емира беше отстранен през 2002 г., две години след като му беше имплантиран пейсмейкър. През 2007 г. той претърпя операция на пикочните пътища в Съединените щати.

Шейх Сабах призова миналата година за деескалация в Персийския залив, когато напрежението между САЩ и Иран ескалира. Той е считан за архитект на външната политика на съвременен Кувейт.

Шейх Наваф, който ще изпълнява длъжността е 83-годишен. Той заема висока длъжност от десетилетия, включително е бил министър на отбраната и вътрешните работи. 
БГНЕС