Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп - Майкъл Флин, заяви, че иска да се откаже от признанието си, че непреднамерено е предоставил непълна информация за разговора си с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Флин се аргументира с това, че федералните прокурори, разследващи, връзките между предизборната кампания на Тръмп и Русия, са го подвели и са нарушили споразумението си с него.

Процесът по импийчмънт срещу Тръмп в Сената вероятно ще започне на 21 януари

Искането му идва седмица, след като министерството на правосъдието промени позицията си относно наказанието, което съдът трябва да наложи на обвиняемия, като препоръча Флин да излежи 6 месеца в затвора за лъжа пред ФБР по време на разследването. Преди това прокурорите казваха, че Флин ще избегне затвора заради сътрудничество със следствието, но се отметнаха, когато той нае нови адвокати, които повдигнаха обвинение за некоректно поведение срещу правителството.

Представяйки иска си, защитниците на обвиняемия обвиниха министерството на правосъдието, че се опитва "да пренапише историята", оттегляйки препоръката си Флин да бъде осъден на пробация и твърдейки, че той не е сътрудничил на разследването.

Сенатът на САЩ не взе решение за правилата при процеса по импийчмънт на Тръмп

"Майкъл Флин е невинен. Той оказваше съдействие на правителството с най-добри намерения в продължение на 2 г. и изцяло сътрудничеше на разследването", написаха адвокатите.

През февруари 2017 г. бившият съветник на Тръмп бе принуден да подаде оставка заради това, че не е информирал изцяло вицепрезидента Майк Пенс за разговорите си с Кисляк. В окончателния доклад на разследването, продължило 2 г., специалният прокурор по случая Робърт Мълър призна, че не е открил сговор между Тръмп и Москва.
БТА