Експерти: Заплахата от US военна намеса в Иран в близко бъдеще е намаляла
Експерти: Заплахата от US военна намеса в Иран в близко бъдеще е намаляла / снимка: БГНЕС

Заплахата от американска военна интервенция в Иран в краткосрочен план е намаляла, въпреки че Техеран продължава да прави опити да заобиколи резолюциите на ООН за ядрената му програма, смята базираният в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, цитиран от Франс прес.

След огласяването през декември миналата година на доклада на американското разузнаване, който заключи, че Ислямската република е преустановила през 2003 г. ядрената си програма, вероятността от военно противопоставяне е отслабнала, каза Джон Чипман, генерален директор на лондонския институт.

"Заключението на американското разузнаване премахна изгледите за американски военни действия в средносрочен план", заяви Чипман по повод публикуването на годишния доклад на института за баланса на въоръжените сили в света.

Иран е обект на вече три резолюции на Съвета за сигурност на ООН, като две от тях съдържат санкции, целящи да го принудят да сътрудничи по-задълбочено на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да прекрати обогатяването на уран.