Ексхумират останките на покойния президент на Полша Лех Качински
Ексхумират останките на покойния президент на Полша Лех Качински / Guliver/Getty Images

Ексхумация на останките на бившия полски президент Лех Качински и съпругата му Мария, загинали в самолетна катастрофа край Смоленск през 2010 г., ще бъде извършена на 14 ноември вечерта в Краков.

Полското правителство, което допуска че самолетната катастрофа се дължи на атентат, започна ново разследване. Братът близнак на Лех Качински - Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост, нарече скандално следствието, извършено от предишното либерално правителство.

Полската прокуратура иска ексхумация на жертвите от авиокатастрофата в Смоленск

Правителството отхвърли официалните заключения на предишния кабинет, че катастрофа се е дължала на лоши метеорологични условия и на грешки на полските пилоти и руските авиодиспечери.

Самолетът с полския президент и с още 95 политически лидери и висши военни се разби край Смоленск, в Западна Русия. Президентът Качински и съпругата му Мария, която също загина в катастрофата, са погребани в криптата на кралския замък в Краков. Там са погребани полските крале и маршал Юзеф Пилсудски, баща на независимостта на Полша през 1918 г.

Новото правителство на Полша ще разследва отново катастрофата в Смоленск

Анализът на останките ще продължи 4 дни и повторното погребение ще бъде извършено на 18 ноември единствено в присъствието на роднините на Качински.

През седмицата ще бъдат ексхумирани останките и на други загинали в катастрофата.

Източник: БГНЕС