Новото правителство на Полша ще разследва отново катастрофата в Смоленск
Новото правителство на Полша ще разследва отново катастрофата в Смоленск / снимка: Guliver/Getty Images

Новото консервативно правителство на Полша се готви за ново разследване на причините за самолетната катастрофа в Смоленск, Русия, през 2010 г., в която загинаха полският президент Лех Качински и 95 полски политици, военни и общественици, предаде АП.

Нова версия за катастрофата със самолета на Лех Качински

Досега бяха осъществени две отделни разследвания на полски и руски експерти, които установиха, че катастрофата е нещастен случай. Но членове на ръководството на партията „Право и справедливост” (ПиС), която спечели парламентарните избори през октомври, твърдят, че катастрофата е резултат от престъпен заговор и че предишното правителство е проявило небрежност в разкриването на всички обстоятелства.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински, който е брат на загиналия президент, отдавна настоява за ново разследване и проверка на предишното полско разследване.

Днес министърът на правосъдието Збигнев Жобро каза, че е оправдано започването на две нови разследвания. А министърът на отбраната Антони Мачеревич обяви, че следствената комисия трябва да бъде съставена следващата седмица.

Източник: БТА