Полската прокуратура иска ексхумация на жертвите от авиокатастрофата в Смоленск
Полската прокуратура иска ексхумация на жертвите от авиокатастрофата в Смоленск / DarikNews.bg, архив

Генералната прокуратура на Полша настоява да се ексхумират телата на жертвите от катастрофата на президентския самолет в руския град Смоленск през 2010 г., предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Изследванията с компютърна томография в токсикологията и ДНК ще са от важно значение за определяне на вида на получените рани и причината за смъртта на жертвите, както и за възстановяване на хода на катастрофата и причините й", заяви прокуратурата.

Новото правителство на Полша ще разследва отново катастрофата в Смоленск

Според прокуратурата в медицинската документация са допуснати множество грешки. Тя напомня също, че шест от жертвите са били грешно идентифицирани и погребани под грешни имена и ще е необходимо да се направи окончателна идентификация.

Някои роднини на жертви не искат да се нарушават покоят на починалите им близки, а други настояват да разберат кои точно са погребаните хора, отбелязва ТАСС.

Процесът на ексхумация може да започне наесен, тъй като според полския закон тази процедура може да се извършва само в периода между 16 октомври и 15 април.

Ексхумации на жертви на катастрофата в Смоленск вече са правени

На 10 април 2010 г. полска официална делегация, водена от президента Лех Качински, замина за възпоменателни церемонии в Катин, където през Втората световна война съветските служби за сигурност избиха голям брой полски офицери и интелектуалци. В условия на слаба видимост и липса на визуален контакт със земята пилотите вземат решение да се приземят. Самолетът пропуска с няколко метра пистата на летището в Смоленск и се сблъсква отначало с дървета, а после се разбива в земята. Загиват всички намиращи се на борда 96 души, припомня ТАСС.

Полската прокуратура иска ексхумация на жертвите от авиокатастрофата в Смоленск
netinfo
Решението на прокуратурата да се ексхумират телата на всички жертви, които не са били кремирани, идва няколко месеца след сливането на длъжностите на генералния прокурор и министъра на правосъдието, с което правителството придоби по-пряк контрол над разследването. На церемония по възобновяването на разследването министърът на отбраната Антони Мачеревич заяви, че самолетът се разпаднал няколко метра над земята.

Управляваща в Полша партия "Право и справедливост" не е обвинявала Русия, че е
планирала смъртта на президента Качински, но е заявявала, че Кремъл е спечелил от тази катастрофа, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА