Екатерина Захариева и Светлан Стоев
Екатерина Захариева и Светлан Стоев / Министерство на външните работи
Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста в МВнР.

Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Йерусалим. Това се посочва в общата позиция.

Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, смятат още от външното министерство.

В позицията се казва още: „Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум“, се заявява в позицията.
БТА