ЕК проучва внимателно доклада за България в проблемните области
ЕК проучва внимателно доклада за България в проблемните области / netinfo

Европейската комисия проучва най-внимателно доклада на България за постигнатото в "проблемните области", заяви Фризо Абинг, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини.

Според говорителя анализът обхваща не само изпратения от България в края на март доклад, но и сведенията, внесени в Европейската комисия от групата нейни експерти, посетили страната ни в средата на миналия месец. По същия начин процедираме и по отношение на Румъния, добави Фризо Абинг.

Особено внимателно се анализира състоянието на нещата в "проблемните" области, посочени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия за двете страни преди приемането им в Европейския съюз. Тези области са шест за България и четири за Румъния.

Целта е не само да се очертае мнението на Европейската комисия за това какво е извършено и какво не за преодоляване на проблемите в тези области, а също да се посочи на България и на Румъния какво още може да се направи за постигане на повече успехи, изтъкна говорителят на Франко Фратини.

Както предвижда одобреният от Европейската комисия в края на миналата година механизъм за мониторинг и контрол на България и Румъния след приемането им в Европейския съюз, на всеки шест месеца двете страни трябва да представят доклади за постигнатото в областите, предизвикващи загриженост в европейските

институции. След проучването на тези доклади и след анализирането на данни, получени по други пътища в Брюксел, Европейската комисия ще изготвя свои доклади, които ще бъдат изпращани в Съвета на Европейския съюз и в Европейския парламент.

Докладите ни за България и Румъния ще бъдат изпратени през юни, точно както е предвидено, посочи Фризо Абинг.

Той категорично отказа да коментира дали е възможно по отношение на България или на Румъния, или и на двете страни да бъде задействана "предпазна клауза" в областта на правосъдието и вътрешния ред или други области, ако Европейската комисия прецени липса на успехи в преодоляването на пропуските в посочените от нея "проблемни области" в доклада си, който ще бъде представен през юни.

Според Фризо Абинг този проблем не може да се коментира сега защото продължава анализирането на получените от България и Румъния данни, както и на сведенията от експертите, изпратени от Европейската комисия в двете страни.