Единият германски заложник жив, другият починал от сърдечна криза
Единият германски заложник жив, другият починал от сърдечна криза / netinfo

Единият от двамата германски заложници в Афганистан е починал от сърдечен удар, а другият е жив. Това съобщи говорителят на афганистанското министерство на външните работи Султан Ахмад Бахин, цитиран от Асошиейтед прес.

Бахин уточни, че информацията е получена от силите за сигурност. Надяваме се вторият заложник да бъде освободен скоро и правим всичко по силите си, за да постигнем тази цел, отбеляза той.

Афганистанските власти направиха това съобщение, след като мъж, представил се за говорител на талибаните, заяви по-рано през деня, че ислямисткото движение е убило двамата германци. Кари Юсуф Ахмади не представи доказателства в подкрепа на твърдението си. Той каза, че талибаните ще дадат допълнителна информация по-късно.

Двамата германци бяха отвлечени заедно с петима афганистанци в южната провинция Вардак в сряда. Талибаните поставиха като условие за освобождаването им изтегляне на германските войски от Афганистан и пускане на всички талибани, държани в местни затвори.

Говорителят на талибаните Кари Юсуф Ахмади обяви след изявлението на външното министерство, че талибанското движение е готово да размени 22 южнокорейски заложници за 22 затворници талибани, предаде Асошиейтед прес. Първоначалното съобщение на талибаните гласеше, че за заложници са взети 18 южнокорейци, но след това се оказало, че още четирима похитени, които говорели езиците дари и пущу, били също южнокорейци, обявени по грешка за афганистанци.