/ iStock/Getty Images
Единайсет непълнолетни деца и един имам бяха убити в сряда при въздушен удар по джамия в Североизточен Афганистан в разгара на боеве между силите за сигурност и талибаните. Това съобщиха властите днес, предаде Франс прес.

"Дванайсет цивилни са убити и 14 - ранени при въздушен удар срещу джамия" в провинция Тахар, заяви за АФП Халил Асир, говорител на местната полиция.

Всички загинали са под 18 години с изключение на имама; по време на атаката "жертвите изучавали Корана", добави той.
Провинциалните власти потвърдиха броя на жертвите и ранените. Мохамад Азам Афзали от местното ръководство заяви, че ударът е нанесен от афганистанските военновъздушни сили.



Потърсена от АФП, мисията на НАТО под американско командване отказа коментар.

"Новината за деца, убити в джамия в Тахар, е неоснователна", заяви във Фейсбук афганистанският вицепрезидент Амрула Салех.

"Имаме неоспорими доказателства, че онези, които са убили наши бойци, на свой ред са били убити", добави той и заплаши със съдебно преследване "разпространителите на слухове".

Часове преди въздушния удар - през нощта срещу сряда, най-малко 25 афганистански войници загинаха в Тахар при нападение от засада, за което властите обвиниха талибаните.

Бунтовниците, преговарящи в момента за мир с афганистанското правителство, не поеха отговорност за засадата. Те заявиха обаче, че са " нападнали врага" в Тахар като ответна мярка след нападения срещу техни бойци.

През февруари талибаните сключиха със САЩ историческо споразумение, в което се ангажираха по-специално да не нападат вече градовете, но след началото на "междуафганистанския диалог" през септември засилиха атаките си срещу афганистански войски.
Американско-талибанското споразумение предвижда пълно изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан срещу мъгляви обещания от страна на бунтовниците. Мирните преговори, споменати в текста, започнаха едва през септември в Доха - Катар, със значително закъснение, отбелязва АФП.
БТА