/ снимка: БГНЕС, архив
Притокът на украински бежанци в Европейския съюз може постепенно да облекчи недостига на работна ръка в еврозоната, тъй като някои от бягащите от войната вероятно ще се установят за постоянно, заявяват от Европейската централна банка в понеделник, цитирани от Reuters.

Около седем милиона души, предимно жени и деца, са избягали от Украйна досега, откакто Русия започна своята инвазия на 24 февруари, и повече напускат всеки ден, като мнозина се надяват да намерят трайни възможности за работа в 27-членния ЕС.

„Съгласно всички предположения, описани подробно дотук, неофициалните изчисления сочат средно увеличение между 0,2% и 0,8% на работната сила в еврозоната в средносрочен план“, се казва в статията Икономически бюлетин на ЕЦБ.

„Това съответства на увеличение с между 0,3 и 1,3 милиона в размера на работната сила в еврозоната в резултат на украинската бежанска криза“, се добавя в доклада.

При рекордно ниска безработица еврозоната се бори с нарастващия недостиг на работна ръка и притокът на бежанци може „леко да облекчи“ недостига на пазара на труда, отбелязват от ЕЦБ.

Все пак привличането на хората да работят може да се окаже трудно поради административни бариери, добавят от банката.

„Бариерите пред пазара на труда и други търкания остават значителни пречки за бежанците, което ги затруднява да се интегрират в пазарите на труда на приемащите страни, особено в краткосрочен план“, се казва в доклада.