/ БГНЕС
Новият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи днес в длъжност, предадоха световните агенции. Хаспъл положи клетва пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. На церемонията в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, присъстваха и американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо.

Жена специалист по тайните операции застава начело на ЦРУ

Джина Хаспъл ЦРУ
БГНЕС


Тръмп похвали новия директор на ЦРУ, като каза, че "в тази страна няма никой, който да е по-квалифициран за тази длъжност" от Хаспъл. По думите му тя "никога няма да отстъпи", защитавайки Америка.
 
Президентът възприе различен тон в сравнение с предишното си посещение в централата на ЦРУ и похвали служителите на агенцията, като ги нарече "най-елитните професионалисти по разузнаване на планетата". По думите му "изключителните мъже и жени в тази агенция заслужават изключително ръководство". Хаспъл каза, че иска да изпрати повече служители на терен, да повиши нивото на владеене на чужди езици сред персонала и да засили работните отношения на ЦРУ с разузнавателните служби в партньорски държави. Тя заяви, че за нея е чест да ръководи ЦРУ.

Номинираната за шеф на ЦРУ се зарече: Няма да възобновя суровите методи за разпити 

Джина Хаспъл ЦРУ
БГНЕС


Нейната кандидатура породи полемика заради някогашната й роля в суровите методи за задържане и разпит на заподозрени в тероризъм след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Нейните поддръжници изтъкваха тридесетгодишният й опит в ЦРУ, а критиците й настояваха, че човек, който е участвал в тази програма, не би трябвало да бъде поставян на този висш пост. Хаспъл каза, че са изминали почти 50 години, откакто редови служител на ЦРУ се е издигал в йерархията до директор. Тя се пошегува, че след като е преживяла трудния процес на номиниране и утвърждаване, вече знае защо.

Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ
 
Хаспъл е първата жена, оглавяваща ЦРУ, и вторият кадрови сътрудник на агенцията, който стига до директорския пост. Тръмп я предложи за директор на ЦРУ, след като номинира предишния директор на управлението Майк Помпейо за държавен секретар на мястото на Рекс Тилърсън.
БТА