/ Gulliver/Getty Images
След историческото наводнение през ноември, Венеция е изправена пред почти двоен спад в броя на резервациите в хотелите в града за Коледа и Нова година, заяви ръководителят на Асоциацията на туристическите агенции в региона Марко Микели.

В средата на ноември Венеция преживя истински потоп. Максималното ниво на водата се повиши до 187 сантиметра, като наводни 80% от града. Щетите от безпрецедентното наводнение достигнаха един милион и половина евро.

Обявиха извънредно положение заради лошо време в Италия (СНИМКИ)

Месец по-късно хотелите във Венеция са разтревожени заради намаляването на броя на резервациите в традиционния новогодишен период, който е популярен сред туристите.

Венеция напълно се е възстановила след бедствието през ноември, уверяват градските власти. Само няколко хотела все още имат проблем с електричеството. От 400-те хотела в града-лагуна, само 10 не работят в момента, твърдят от Асоциацията на туристическите агенции.

Проливни валежи още тормозят Венеция, отнеха живота на двама във Франция (ВИДЕО/СНИМКИ)

Докато туристическият бизнес на Венеция се готви да приеме гости, които поставят под съмнение пригодността на града за новогодишните празници, властите му продължават да приемат искания за обезщетение от местните жители. Според кмета на Венеция Луиджи Бруняро обемът на частните жалби е достигнал 15 милиона евро. Министерският съвет на Италия отпусна 20 милиона евро за справяне с последствията от наводнението, още 60 милиона са предвидени от бюджета на страната за следващата година.
БГНЕС