Двама загинаха при експлозия в Дагестан. Медведев на изненадваща визита
Двама загинаха при експлозия в Дагестан. Медведев на изненадваща визита / Reuters

Двама души загинаха при експлозия в лек автомобил в Хасавюртовския район на руската република Дагестан в Северен Кавказ. Това предаде Интерфакс, като се позова на местната милиция. Още един пострадал е приет в болница, допълва Българската телеграфна агенция.

Предварителни данни сочат, че случайно се е задействало взривно устройство, превозвано в колата, съобщили дагестанските органи на реда. Според РИА Новости експлозията станала снощи малко преди полунощ местно време.

Руският президент Дмитрий Медведев днес изненадващо пристигна в Дагестан. Той започна извънредно съвещание с ръководителите на Дагестан, на териториалните подразделения на Федералната служба за сигурност и министерството на вътрешните работи, каза говорителката на президента Наталия Тимакова.

По-късно Медведев заяви, че мерките в борбата срещу тероризма в целия свят трябва да бъдат по-твърди, жестоки и превантивни, предаде ИТАР-ТАСС. "Обхватът на мерките в борбата срещу тероризма не само трябва да бъде разширен, те трябва да са не само по-ефективни, но и по-твърди, безмилостни и превантивни. Трябва да има наказания",  каза Медведев на съвещание в Махачкала.

Министърът на вътрешните работи на Русия Радиш Нургалиев и директорът на ФСС Александър Бортников информираха Медведев по време на полета му за обстановката в републиката и взетите мерки за сигурност. Методите за борба с тероризма в целия свят трябва да бъдат по-твърди и  превантивни, заяви президентът пред участниците в съвещанието.

Дванайсет души бяха убити вчера при самоубийствени атентати в дагестанския град Кизляр. В понеделник 39 души загинаха в бомбени нападения в московското метро - най-кръвопролитните в Москва от шест години.