Двама пирати бяха убити след отблъскването им от руски и британски кораб
Двама пирати бяха убити след отблъскването им от руски и британски кораб / снимкa: БГНЕС

Руски и британски военни моряци са предотвратили отвличането на търговски кораб в района на Аденския залив от сомалийски пирати и в преследването на нападателите са убили двама пирати, предадоха осведомителните агенции.

Говорителят на бойния флот на Русия Игор Дигало каза, че във вторник руският стражеви кораб "Неустрашими" и британската фрегата "Къмбърланд" са изпратили хеликоптери срещу пиратите, докато те се опитвали да завладеят датски плавателен съд. Дигало каза пред тв канал "Вести-24", че пиратите направили няколко опита да превземат датския кораб, обстрелвайки го с автоматично оръжие.

От британския флот съобщиха, че "Къмбърланд" е пратил катери към платноход под йеменски флаг, заподозрян за нападението. Екипажът на платнохода отказал да се подчини и открил огън, но се предал след ответната стрелба. Британските моряци установили контрол върху платнохода, в който открили двама убити, вероятно сомалийци. Намерен бил и един ранен йеменец, който впоследствие починал въпреки оказаната му спешна помощ, съобщиха британските военни.

Това е първата операция с участието на руския кораб "Неустрашими" по крайбрежието на Сомалия, където напоследък често се извършват пиратски нападения, отбелязва АП.

Най-малко 81 кораба са били нападнати тази година в Аденския залив и Индийския океан от пирати, дошли от Сомалия. Трийсет и три от тях са били похитени, а 12 все още са в ръцете на пиратите, в това число украинският кораб "Фаина", натоварен с танкове.

На 2 юни Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1816, която разрешава на бойни кораби да преследват пирати в сомалийски води.