/ БТА
Около 150 души бяха леко ранени при влакова катастрофа в Испания днес, предаде Ройтерс, като се позова на местните спасителни служби.

Те съобщиха, че два влака са се сблъскали тази сутрин в североизточната автономна област Каталуния. За момента причината за катастрофата не е ясна. По първоначална информация ранените бяха около 70, но впоследствие бройката нарасна до 150.

"Аз бях в спрелия влак, който беше ударен от друг влак", каза пътникът Жозеп Хорхе за всекидневника "Вангуардия". "Моменти на паника, писъци и страдание. Тази липса на сигурност е непоносима".


 В сутрешния час пик крайградските влакове обикновено са пълни и има и много правостоящи. Силен сблъсък може да повлече хората.  Повечето пътници са със синини по ръцете и краката, написа в Туитър службата за гражданска защита.

Не е ясно какво е причинило злополуката, която е станала на гара Монкада и Рейшак, северно от Барселона.

Железопътната система често търпи критики поради липса на инвестиции. Влаковете често пристигат със закъснение или изобщо не пристигат. Дребни инциденти се случват често.Естер Капела, представителка на каталунското правителство в Мадрид, каза за Испанското национално радио, че е в ход разследване  на длъжностни лица във връзка с инцидента.
 
БТА