/ iStock/Getty Images
Два регионални френски всекидневника "Ист републикен" и "Вож матен" ще експериментират с използването на приложението Чат Джи Пи Ти в процеса на прочит от второ око и корекции на текстовете на местните кореспонденти, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на медийната група "Ебра", собственик на двете издания.

За първи път френска медийна група съобщава, че ще прибягва до генеративен изкуствен интелект за обичайната работа на редакцията си.
Групата "Ебра" е най-голямата регионална медийна група във Франция. Тя има девет издания, покриващи събитията в 23 департамента.

Начините на използване на изкуствения интелект в прочита и при корекции на материалите предстои да бъде уточнен между ръководството и персонала на изданията. Медийната група посочва, че въвеждането на изкуствен интелект няма да окаже въздействие върху броя на работните места.

"Навлизането на генеративен изкуствен интелект в много редакции е неизбежно и нашата цел е да изпреварим това, като тестваме средствата на разположение в нашите процеси за обработка на информацията", обясни Кристоф Матийо, генерален директор, отговарящ за дейностите по публикациите в медийната група. Той добави, че изкуственият интелект ще бъде тестван по примера на средствата за корекция на правописа, използвани от години от журналистите в редакциите на изданията на медийната група. 

В изявление Националният синдикат на журналистите каза, че няма да допусне най-важната част от подготовката на информацията да бъде поверена на компютри.

Ръководствата на "Ист репюбликен" и на "Вож матен" посочват от своя страна, че "подборът на информацията, степенуването по важност на информациите, първият и последният прочит на информациите, както и финалното одобрение за печат на информацията си остават отговорност на журналистите от редакциите на изданията". 

А когато се прибягва до изкуствения интелект за второ око при прочита на статия и за нанасяне на корекции в нея, журналистите, отговарящи за предпечатната подготовка, също ще имат правото да променят коригираното с помощта на изкуствения интелект съдържание, ако това им се стори нужно и уместно.

Периодът на тестването на изкуствения интелект в двете редакции ще зависи от постигнатите резултати.