Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове
Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове / снимки: Reuters

В много европейски градове днес бяха организирани протести срещу споразумението АСТА. Критиците на документа смятат, че това споразумение е сериозно посегателство върху свободата в интернет.

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението АСТА. Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. „Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим докато споразумението АСТА бъде оттеглено”, заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи.

Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис „Ако АСТА бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire...”. Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено.

Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове
netinfo

Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу АСТА. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на АСТА. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение, отбелязва БТА.

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу АСТА. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души.

АФП отбелязва и протестите в България. Над 3000 души, главно млади хора, преминаха в шествие по улиците на София, за да протестират срещу международното споразумение за борба с фалшификациите, пише агенцията.

Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове
netinfo

В Румъния няколко хиляди души протестираха срещу АСТА в редица градове от страната въпреки снега и температури от минус 10 градуса. „И в дъжд, и в сняг ще победим”, скандираха те на Университетския площад в Букурещ.

В Будапеща около 400 души, мобилизирани от Унгарската пиратска партия чрез Facebook се събраха пред унгарския парламент с табели „Спрете АСТА!”.

Във Вилнюс около 600 литовци протестираха пред сградата на правителството на Литва. „Виждам голяма заплаха за свободата на словото и личния живот. Някои части от споразумението са прекалено неясни и позволяват различни тълкувания”, каза един от организаторите на протеста 21-годишният Мантас Кондратавичус.

Около 3000 чехи, главно млади хора също демонстрираха в Прага и други големи градове на Чехия срещу Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA. В столицата 2000 чехи преминаха в мирно шествие из стария град по призива на Чешката пиратска партия. „АСТА - киберфашизъм!”, „Спрете АСТА!”, „АСТА смърди”, бяха някои от надписите на табелите им. Протести имаше и в Бърно, Пилзен, Карлови Вари и други чешки градове.

В понеделник чешкият премиер Петър Нечас обяви, че преустановява ратификацията на споразумението с аргумента, че „правителството в никакъв случай не би приело ситуация, в която основните свободи и свободният достъп до информация ще са застрашени”.

В столицата на съседна Словакия Братислава около 200 души протестираха срещу АСТА. Словакия не е подписала това споразумение и в понеделник обяви, че е преустановила подготовката на приемането му. „Споразумението АСТА и прилагането му съдържат голям брой неясноти”, заяви в понеделник словашкият министър на икономиката Юрай Мишков.

Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове
netinfo

Междувременно Европейската комисия публикува в интернет пространен документ, в който подробно е описано протичането на преговорите по международното споразумение за борба с фалшификациите АСТА след обвинения, че те са били непрозрачни, предаде АФП.

Преговорите по АСТА са протекли от юни 2008 до октомври 2010 г. между представители на страните участнички - ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария - а Европейският парламент е бил запознат с развитието им, уверява еврокомисията. „ЕС категорично отрича да е дал преференциален достъп до информацията на която и да е група", заявява ЕК в поместения на сайта си документ. Тя уточнява, че не съществуват тайни
протоколи към споразумението.

На преговорите представителите на правителствата на преговарящите страни присъстваха в залата, уточнява комисията. Европейският парламент на различни етапи от преговорите е получил седем временни версии на споразумението, три подробни доклада за хода на преговорите и 14 вътрешни работни документи и бележки, подчертава ЕК. Освен това публични срещи за консултации с неограничен достъп са били организирани през юни 2008, април 2009, март 2010 и януари 2011 г., отбелязва Европейската комисия.

В изявление френският евродепутат социалист Кадер Ариф, който неотдавна заяви, че подава оставка като докладчик по АСТА в Европейския парламент, за да привлече вниманието на обществеността, изрази задоволство от мобилизацията срещу АСТА. „Аргументите, които от месеци излагаме в Европейския парламент, най-после биват взети под внимание. Сега очакваме от европейската десница да поеме отговорността си и да признае, че това споразумение е неефикасно и опасно за обществените
свободи”, се казва в изявлението на Ариф.

Десетки хиляди протестираха срещу АСТА в редица европейски градове
netinfo

Споразумението АСТА определя международни стандарти за налагане на спазването на авторските права и интелектуалната собственост и намаляване на пиратството в интернет. АСТА е подписано от 22 страни от ЕС, САЩ, Япония, Австралия, Канада, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея. Ратификацията му обаче е под въпрос в редица европейски страни заради общественото несъгласие.

Споразумението за борба с фалшификациите АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) бе подписано на 26 януари в Токио от редица държави, включително от 22 от 27-те страни членки на ЕС. Оттогава то предизвиква вълна от обществени протести, особено в бившите комунистически страни.