Десетки хиляди празнуват Коледа в Светите земи
Десетки хиляди празнуват Коледа в Светите земи / снимки: Guliver/Getty Images

Църковни камбани отекнаха в Стария град на Ерусалим днес. Десетки хиляди християни празнуват Коледа в Светите земи, предаде ДПА.

Най-високопоставеният католически свещеник в Светите земи, Латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал, тръгна начело на тържествена процесия от християнския квартал на Стария град към Витлеем, където според Библията се е родил Исус Христос.

Моторната колона на патриарха Туал, придружавана от израелска конна полиция в частта, която е под контрола на Израел, се придвижи бавно от Ерусалим до Витлеем на Западния бряг. След преминаването си на палестинска територия колоната беше съпровождана от палестинска полиция. По пътя процесията спря в манастир и влезе във Витлеем в ранния следобед, след като измина последния етап пеша.

Десетки хиляди празнуват Коледа в Светите земи
netinfo

Латинският патриарх ще води предимно на арабски литургията в полунощ в църквата "Рождество Христово", построена на мястото, където се смята, че е роден Христос. Очаква се на службата да присъстват палестинският президент Махмуд Абас и премиерът Рами Хамдала.

Абас, който е мюсюлманин, заяви вчера в коледно послание, че се моли за край на окупацията, "за да възстановим справедливостта в нашата свещена страна".

Туристи от цял свят посетиха Израел и палестинските територии за сезона на празниците, но поради насилието се очаква броят им да бъде с няколко процента по-нисък от 70-те хиляди, които пристигнаха през 2014 г., заяви Лидия Вайцман, говорител на израелското министерство на туризма. Кметът на Витлеем Вера Бабун заяви през седмицата, че тази година са резервирани само 40% от хотелските стаи в библейския град.

Десетки хиляди празнуват Коледа в Светите земи
netinfo

Очаква се християните от Западния бряг, където те са 2% от населението, и от Ивицата Газа, където са само 0,1% от населението, също да посетят празненствата във Витлеем, Назарет, Ерусалим и на други места. Израел съобщи, че е облекчил ограниченията за пътуване на палестинските християни.

Повечето местни арабски християни отбелязват Коледа на 7 януари по православен образец, но няколко десетки хиляди католици празнуват Коледа на 25 декември, припомня ДПА.

Източник: БТА