ЦРУ смята, че Кремъл води операция за дискредитирането на Байдън
ЦРУ смята, че Кремъл води операция за дискредитирането на Байдън / IStock
Президентът на Русия Владимир Путин и неговите най-приближени съветници "изглежда водят" руска операция за чуждестранно влияние с цел намеса в президентските избори през 2020 г. срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън. В нея известен украински депутат е замесен заедно с личния адвокат на президента Доналд Тръмп Рудолф Джулиани. До този извод е стигнало ЦРУ в резултат на свръхсекретен анализ на разузнавателната информация, както съобщават двама източници, запознали се с текста на доклада, цитирани от The Washington Post.

ЦРУ, АНС (Агенцията за национална сигурност) и ФБР отказаха коментар, но нито една от трите агенции не отрече подробностите на доклада. По тяхно искане не бяха публикувани подробности за разузнавателните данни, използвани за извършване на аналитичната оценка, за да се защитят източниците и методите за събиране на разузнавателни данни. Белият дом също отказа коментар.
На 31 август ЦРУ публикува анализ на усилията на Русия за намеса в изборите, които трябва да се проведат през ноември, в своя силно класифициран доклад на ЦРУ Worldwide Intelligence Review, посочват източниците.

Анализаторите от ЦРУ направиха своето заключение, със съдействието на Агенцията за национална сигурност и ФБР, въз основа на няколко десетки информации, събрани от открити, декласифицирани и класифицирани разузнавателни източници.

В заключение са представени резултатите от подробния анализ на ЦРУ за дейността на украинския депутат Андрей Деркач, който разпространява дискредитираща информация за Байдън в САЩ чрез лобисти, в Конгреса, в медиите и чрез контакти с близки до президента лица.

Според източниците първият ред на документа гласи следното: „Ние вярваме, че президентът Владимир Путин и повечето висши руски служители са наясно и, по всяка вероятност, ръководят руски операции за влияние, целящи дискредитиране на бившия вицепрезидент на САЩ, подкрепа на президента на САЩ (Тръмп) и подклаждане разногласия в обществото преди изборите в САЩ през ноември".

Службата на директора на Националното разузнаване и Министерството на финансите идентифицират Деркач като руски агент, но не е публично съобщено, че ЦРУ, НСА и ФБР смятат, че Путин може лично да ръководи кампанията. Деркач отрича да е работил от името на Москва.

В доклада на ЦРУ се описват подробно действията на Деркач и се казва, че като част от дейността си той разпространява своята информация против Байдън чрез лобисти, членове на Конгреса и американските медии. Въпреки че тази дейност включва комуникация и взаимодействие на Деркач с „известно“ лице, свързано с предизборния щаб на Тръмп, това лице не е посочено в заключението. Името на Джулиани, който от няколко месеца открито взаимодейства с Деркач, не е посочено в доклада.

Въпреки, че Деркач е бивш член на проруската партия и е учил във Висшето училище „Дзержински“ на КГБ в Москва, Джулиани последователно оправдава отношенията си с Деркач. След като Министерството на финансите обяви, че Деркач е в санкционния списък, Джулиани заяви пред The New York Times, че "няма причина да смята, че Деркач е руски агент", но също добави: "Откъде, по дяволите, да знам?"

На 10 септември, след искания от депутатите от Демократическата партия, Министерството на финансите включи Деркач в санкционния списък, заявявайки, че повече от 10 години той е „активен руски агент и поддържа тесни връзки с руските специални служби“.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че „Деркач и други руски агенти използват манипулация и измама, за да се опитат да повлияят на изборите в САЩ и другаде по света“.

Миналата седмица директорът на ФБР Кристофър Рей свидетелства на заседание на комисията по национална глобална сигурност. Той изтъкна, че ФБР наблюдава "много активните" действия на Русия за "посяване на разделение и раздори и вярва, че разузнавателната общност направи това заключение публично главно, за да дискредитира вицепрезидента Байдън".

Тръмп отговори на Рей, като заяви, че се притеснява, че директорът на ФБР не говори за намесата на Китай. Службата на директора на националното разузнаване също съобщи, че Китай и Иран се опитват да се намесят в политическия процес на САЩ. Тръмп също улеснява разпространението на информация, компрометираща Байдън, която Деркач разпространява.