Ципи Ливни стана лидер на управляващата партия Кадима
Ципи Ливни стана лидер на управляващата партия Кадима / netinfo

Външният министър на Израел Ципи Ливни бе избрана с минимална преднина за лидер на управляващата партия Кадима и обяви, че веднага ще се заеме със сформирането на ново правителство, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според официалните резултати Ливни печели с едва 1,1 пункта или 431 гласа повече от основния си съперник - министъра на транспорта Шаул Мофаз. За Ливни са гласували 43,1 на сто, а за Мофаз - 42 на сто. Кадима удължи вота с половин час, очевидно за да даде повече време на тези, които се прибират от работа, да гласуват. Около 55 на сто от 74-те хиляди партийни членове са гласували за нов лидер.

"Отговорността, която ми предостави обществото, ме кара да поема този пост с голяма почит", заяви Ливни след обявяване на резултатите. Тя обяви, че още от утре започва срещи с представители на различните парламентарни фракции за коалиция, за да може бързо да сформира правителство и да се заеме със задачите, която я очакват. Като една от най-главните от тях тя посочи "бързото създаване на стабилност".

Ливни ще има 42 дни да сформира нова управляваща коалиция. Ако успее, ще стане първата жена премиер на Израел след оттеглянето от поста на Голда Меир през 1974 г. Ако се провали, Израел ще свика предсрочни избори в началото на 2009 г.

Досегашният премиер Ехуд Олмерт е поздравил Ливни по телефона. Според израелските медии Мофаз също е поздравил Ливни за победата й, като е отхвърлил предложението на свой юридически съветник да оспорва резултатите от изборите.

Останалите двама кандидати в надпреварата - вътрешният министър Меир Шитрит и министърът на вътрешната сигурност Ави Дихтер получиха съответно 8,5 и 6 процента от гласовете.

Надпреварата в Израел се оказа далеч по-оспорвана от очакваното, след като три екзит-пола преди края на вота предвижваха категорична победа за Ливни с 47 на сто срещу 37 за Мофаз. Не за първи път обаче екзит-полове в Израел дават такива грешни данни, отбелязва АП.

Дясната консервативна религиозна партия "ШАС", която може да се окаже ключова за нова коалиция, вече предупреди, че няма да влезе в кабинет, който е склонен да преговаря за съдбата на Ерусалим с палестинците.

Палестинският министър на външните работи и на информацията Рияд ал Малки изрази надежда, че мирните преговори ще успеят при новото ръководство в Израел. "Приветстваме резултатите от изборите и ще работим с всеки един нов премиер в Израел", каза той. /БТА/