/ iStock
В ранната търговия акциите на Credit Suisse се сринаха с 63 на сто
Водещите фондови пазари в Европа откриха на отрицателна територия днешната си търговска сесия, продължавайки тенденцията от миналата седмица, оказала се най-лошата от септември, предаде Ройтерс.

Основна причина за трусовете на фондовите борси е продължаващата неяснота накъде ще поеме кризата в банковия сектор, тръгнала от САЩ и прехвърлила се към Европа.

Лондонският FTSE 100 загуби 96,67 пункта или 1,32 на сто до 7238,73 пункта към 10:45 ч. бълг. време.

Във Франкфурт DAX намаля с 201,62 пункта или 1,37 на сто до 14 566,58 пункта.

Парижкият CAC 40 спадна с 80,21 пункта или 1,16 на сто до 6845194 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 1,4 на сто в ранната търговия, като банковите акции поведоха загубите и се сринаха с 4,8 на сто.

UBS се съгласи да закупи закъсалия си конкурент Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка, а инвеститорите в Европа все още осмислят новината.

Осъдиха най-голямата швейцарска банка заради пране на пари на българската мафия

"Това придобиване е привлекателно за акционерите на UBS, но нека бъдем ясни, що се отнася до Credit Suisse, това е спешно спасяване. Ние структурирахме транзакция, която ще запази стойността, останала в бизнеса, като същевременно ограничи излагането ни на негативна страна“, каза председателят на UBS Колм Келехър в изявление.

Заедно с отпуснатия миналата седмица на Credit Suisse спасителен пакет от Швейцарската национална банка, новото комбинирано банково образувание ще разполага с инвестирани активи за 5 трилиона долара, сочат данни на UBS. 

В ранната търговия акциите на Credit Suisse се сринаха с 63 на сто, а тези на UBS падната с 14 на сто.
БТА