Кметството на Токио възнамерява да интегрира чатбота с изкуствен интелект ChatGPT в работата на всички столични агенции от август. Това заяви губернаторът на Токио Юрико Коике пред журналисти.

"Използването на ChatGPT ще започне през август във всички отдели", цитира губернатора информационна агенция Киодо. „Осъзнавайки предимствата и отчитайки недостатъците на тази иновативна технология, ние възнамеряваме да насърчим използването ѝ в редица административни области."

Коике заяви, че ChatGPT ще се използва при изготвянето на документи и на информационни бюлетини за местните жители.

Основателят на ChatGPT: Домашните работи никога няма да бъдат същите

По-рано японският министър на административните въпроси и комуникациите Такеаки Мацумото заяви, че планира да опита да използва ChatGPT в ежедневната работа на своето министерство. На свой ред министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи заяви, че местните власти нямат намерение незабавно да забраняват или по друг начин да регулират използването на ChatGPT и други програми, базирани на изкуствен интелект.

ChatGPT на американската компания OpenAI е пуснат в експлоатация в края на 2022 г. Услугата взаимодейства с потребителя в режим на диалог. Чатботът може да отговаря на допълнителни въпроси, да признава грешките си, да оспорва неправилни предположения и да отхвърля неподходящи искания. Възможностите на услугата привлякоха голямо обществено внимание. Нововъведението беше критикувано, след като беше използвано от студенти в различни държави за полагане на изпити и изготвяне на академични разработки.