Инструментите за изкуствен интелект ще направят революция в образованието, както калкулаторите, но няма да изместят ученето, заяви основателят на ChatGPT Сам Олтман пред ученици в Токио, защитавайки новата технология.

"Вероятно домашните работи вече никога няма да бъдат същите", каза ръководителят на OpenAI в изказването си в университета Кейо.

"Имаме нов инструмент в образованието. Нещо като калкулатор за думи", каза той. "И начинът, по който обучаваме хората, ще трябва да се промени, както и начинът, по който оценяваме учениците."

ChatGPT завладя въображението на света със способността си да генерира за секунди разговори, писане и преводи, подобни на човешките.
Но той предизвика и безпокойство в много сектори, включително в образованието, където се появиха опасения, че учениците ще злоупотребяват с инструмента или ще се обръщат към него, вместо да създават оригинални произведения.

Олтман беше в японската столица като част от световна обиколка, на която се среща с бизнес и политически лидери, за да обсъди възможностите и регулациите за изкуствения интелект (ИИ).
Той редовно призовава политиците да изготвят правила за ИИ, като предупреждава, че "ако тази технология се обърка, може да стане доста лошо".

Инструментите, с които разполагаме, все още са изключително примитивни в сравнение с тези, с които ще разполагаме след няколко години", заяви Олтман и отново призова за мерки за безопасност и регулиране.

Той заяви, че се чувства "положително" по отношение на новите регулаторни рамки за ИИ след срещата със световните лидери, без да предлага подробности, но отново сподели опасенията си.

"Ще се чувстваме изключително отговорни, независимо от това как ще се объркат нещата", каза той.

Олтман отново се опита да тушира опасенията, че ИИ може да направи много съществуващи работни места ненужни, макар да призна, че "някои работни места ще изчезнат".

"Не смятам, че това ще окаже такова въздействие върху заетостта, каквото хората очакват", добави той и настоя, че ще се появят "нови класове работни места".

"Почти всички прогнози са погрешни", каза той.
БГНЕС