/ iStock/Getty Images
Роботите са снабдени със сензори и са проектирани от британски изобретатели да бдат достатъчно малки, за да патрулират за аварии по водопроводните тръби, без да ги запушват. Около три милиарда литра вода се губят ежедневно поради течове в стотици хиляди километри водопроводни тръби в Англия и Уелс, твърди икономическият регулатор на водния сектор Ofwat.

Сега учените са разработили миниатюрни роботи, които да патрулират по водопроводната мрежа, да проверяват за повреди и да предотвратяват течове.

Те твърдят, че поддържането на мрежата в бъдеще ще бъде "невъзможно" без такива роботи.
Органът на водната индустрия Water UK заяви пред Би Би Си, че компаниите вече "харчат милиарди" за предотвратяване на течове.

Неотдавнашен доклад на Ofwat упрекна някои дружества в липса на инвестиции.

Течовете са широко разпространен и сложен проблем: в Обединеното кралство стотици хиляди километри тръби - на различна възраст и в различно състояние - снабдяват с вода милиони имоти.

Колин Дей от Essex and Suffolk Water заяви: "Само в този регион ние се грижим за повече от 8500 км. тръби и само около половината от течовете в тези тръби са видими, което означава, че е сложно да се определи къде са останалите".

Разхищението на вода стана особено дискутирана тема тази година. По данни на Water UK три компании - South East Water, South West Water и Yorkshire Water - все още имат локални забрани за поливане с маркучи след лятната суша. А в условията на криза, свързана с разходите за живот, Ofwat изчислява, че 20 % от клиентите в Англия и Уелс изпитват затруднения да плащат сметките си за вода.
Въпреки това, според Ofwat, през последната година дружествата са намалили течовете средно с около 6 %.

Индустрията е поела ангажимент към правителствената цел да намали наполовина количеството на загубите на вода до 2050 г. Water UK приема, че напредъкът трябва да се "ускори".
БГНЕС