Цел на атентата в Батна бил алжирският президент
Цел на атентата в Батна бил алжирският президент / снимка: БГНЕС

В изявлението, поместено в интернет, с което северноафриканското крило на терористичната мрежа "Ал Кайда" пое отговорност за двата атентата в Алжир, се посочва, че цел на нападението в Батна в четвъртък е бил президентът на страната Абделазиз Бутефлика, предаде агенция Ройтерс.

Атентаторът в Батна бил принуден да задейства взривното устройство преждевременно, след като бил разкрит малко преди появата на алжирския президент, твърди организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб", която обяви, че стои зад двете самоубийствени нападения, при които загинаха най-малко 57 души.

Атентаторът се взриви сред тълпа от хора, чакащи да видят Бутефлика. Загинаха 20 души, припомня Ройтерс.

"Подчертаваме, че по-голямата част от убитите при тази операция бяха от полицията и силите за сигурност...и че нашият брат не се е целил в невинни хора, както бе съобщено в медиите", се казва в изявлението на "Ал Кайда в ислямския Магреб", качено на ислямистки уебсайт.

В него се посочва, че други двама бойци на "Ал Кайда" са извършили нападението в събота срещу военноморска казарма в град Делис с камион, натъпкан с 800 кг експлозиви. Взривът срина бараките на казармата и уби 37 души.