България благодари на спасителите и си спомни за „Ангелите от Лим”
България благодари на спасителите и си спомни за „Ангелите от Лим” / снимки: БГНЕС

Искреното съчувствие, топлина и съпричастност, проявени от обикновените хора на 4 април 2004 г., прерасна в дълбоко приятелство между народите на България, Черна гора и Сърбия. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред мемориала на жертвите от катастрофата при река Лим в Гостун.

Вигенин и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич положиха общ венец пред мемориала по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов,  съобщи БТА.

Министърът изрази съболезнования към близките на загиналите деца. Той подчерта, че е впечатляващо как местните хора от Биело поле и Приеполе, без да се питат дали това е опасно за тях самите, са се втурнали да помагат и всъщност са направили тази трагедия по-малка, защото без тази бърза намеса загиналите можеше да са повече

„Есенцията от разговора с двамата министри беше, че тези хора ни дадоха пример на нас, политиците, как трябва да работим заедно”, коментира външният ни министър. Тази трагедия някак обедини трите народа, тя стана повод да се започнат партньорства между община Свищов и общините Приеполе и Биело поле, става повод да се срещаме на високо равнище, отбеляза Вигенин.

Той благодари на министрите Иван Мъркич и Игор Лукшич, които са съпричастни с болката на българския народ и на родителите на загиналите деца, с което дават още един пример как нашите народи трябва и могат да си помагат.

Министър Иван Мъркич също благодари на спасителите, които по думите му са доказали, че имат голямо сърце. „Нашите три народа са близки, защото имат свързана история, но ставаме още по-близки, защото имаме и общо бъдеще”, посочи той. Искаме да отправим послание за следващите десетилетия, че желаем да сме още по-близки и да си помагаме, когато се наложи, допълни Мъркич.

Министър Игор Лукшич отбеляза, че подобни събития неизбежно са пълни с тъга и съчувствие, но този ден ни учи да извлечем от подобни събития мотивация за съвместни действия в името на по-добро бъдеще, посочва в. „Преса”.

Преди това тримата министри поднесоха общ венец на мемориала на жертвите от катастрофата при река Лим в Гостун, както и венци и цветя пред паметника „12-те рози” в Биело поле и паметника на жертвите от железопътна катастрофа край Биоч. 

„Изминаха 10 години от нелепата катастрофа на българския ученически автобус, но болката, споменът и емоциите от потресаващата трагедия все още живеят в нас и семействата на загиналите деца, както и в съзнанието на хората от двете съседни общини - Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия”, заяви Вигенин.

„Нека е светла паметта на дванадесетте български ангели, допълни външният ни министър и подчерта, че българската държава, българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на спасителите от Черна гора и Сърбия. Той изброи имената им, сред които са д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, тогавашен кмет на община Биело поле, Стеван Пурич, тогавашен кмет на Приеполе, Есад Кощреба, Желко Божович и др.

България благодари на спасителите и си спомни за Ангелите от Лим
netinfo

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибираха от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса бяха деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22.00 ч. българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 м по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 м. 38 души са спасени. 12 български деца от Свищов загиват във водите на реката.