Мъжът, държан като заложник в магазин на Apple в Амстердам във вторник вечерта, е 44-годишен българин. През нощта полицията е провела "много разследвания" в магазина на улица "Лайдсеплейн", заяви в сряда сутринта говорител на полицията.

Шест часа въоръжен държа заложници в магазин на Apple в Амстердам

Община Амстердам и полицията потвърдиха, че заложникът е от България, а не от Великобритания, както беше съобщено по-рано. Те също така съобщиха, че извършителят е имал експлозиви у себе си.

На пресконференция в ранните часове на сряда началникът на полицията в Амстердам Франк Пау похвали действията на заложника. "Той е действал за част от секундата" и се е измъкнал от извършителя. "Ако не беше направил това, нощта можеше да бъде много неприятна и дълга". Паоу заяви, че българинът не е служител на магазина на Apple.

Заложническата драма в Амстердам продължи часове във вторник вечерта и приключи, когато заложник успя да избяга.

Това се случило около 22:30 часа, когато 27-годишният нападател от Амстердам поискал от полицията вода. Те използвали робот, за да занесе бутилка вода в магазина. Заложникът трябвало да я вземе, вероятно под дулото на пистолет, но се възползвал от тази възможност, за да избяга, съобщава сайтът NL Times.

Похитителят тръгнал да го преследва, но на улицата бил ударен от полицейска кола. По време на заложническата криза полицията е отвела на безопасно място около 70 души.
 

Въоръжен грабеж в Apple в Амстердам, държат заложници

Полицията не съобщава нищо за състоянието на заподозрения. Той е откаран в болница с критични наранявания. Полицията също така отказа да даде каквато и да е нова информация за двете жилища, които е претърсила в Амстердам, или за жилетката-бомба, която се предполага, че е носил нападателят.

По време на заложническата драма нападателят се е свързал с полицията и е поискал 200 млн. евро в криптовалута и безопасно напускане на магазина. Той е заплашил да се взриви и изпратил снимка на регионалния телевизионен оператор AT5, на която се вижда, че носи нещо, което изглежда като жилетка-бомба.

Заподозреният е носил със себе си и автоматично оръжие и пистолет, с които е стрелял поне четири пъти по полицията.

Apple публикува изявление в отговор на заложническата ситуация: "Ние сме невероятно благодарни и облекчени, че нашите служители и клиенти в Амстердам са в безопасност след това ужасяващото преживяване. Бихме искали да благодарим на местните служители на реда за изключителната им работа и за продължаващото разследване. Нашите екипи и клиенти предприеха бързи действия и показаха невероятна сила и решителност, и ние сме много благодарни за подкрепата и грижата, които си оказаха един на друг при такива трудни обстоятелства." 
БГНЕС