Буш свърза оптимизма за близкоизточните реформи с демокрацията в Израел
Буш свърза оптимизма за близкоизточните реформи с демокрацията в Израел / снимка: БГНЕС

Шейсетгодишната демокрация в Израел е повод за оптимизъм за демократична промяна в Близкия изток, заяви в Ерусалим американският президент Джордж Буш, който е на посещение в Израел, предаде Асошиейтед прес.

"Случилото се тук е възможно навсякъде", каза президентът, цитиран от БТА. "Мисля, че ако се върнете 60 години назад и се опитате да отгатнете какъв би бил Израел днес, трудно бихте могли да си представите толкова благоденстваща и многообещаваща страна", добави той на срещата си с израелския държавен глава Шимон Перес.

Съединените щати трябва да оказват подкрепа на най-силния си съюзник и приятел в Близкия изток и същевременно да разговарят за обнадеждаващото бъдеще, изтъкна Буш.

Американският президент изрази известен оптимизъм, че израелско-палестинско мирно споразумение може да се подпише преди края на мандата му, но изказа все пак съмнения, че ще бъде постигнат сериозен пробив при сегашното посещение.

Нобелистът Перес подкрепи оптимизма на Буш за близкоизточно мирно споразумение и изтъкна, че Израел иска да работи с палестинците. "Ние не сме врагове. Те страдаха достатъчно. Разделението е трагедия за тях, както и за всички нас", каза той.

Израелският президент подари на американския си гост библия и кутия за бижута по случай сватбата на дъщеря му, посочва ДПА.

Докато Буш разговаряше с израелските държавници, съпругата му Лора Буш посети детска клиника и смесено еврейско-арабско училище в Ерусалим. Първата дама на Америка бе придружена от съпругата на израелския премиер Ехуд Олмерт - Елиза, както и от съпругата на посланика на Израел във Вашингтон, отбелязва АП.