Буш лауреат на Световните награди за глупост
Буш лауреат на Световните награди за глупост / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш и вицепрезидентът Дик Чейни за пореден път са сред лауреатите на Световните награди за глупост, връчени за четвърти път в Канада, съобщи руският сайт "Нюзру".

По традиция никой от удостоените не присъства на тържеството.

Буш бе представен само с три номинации - организаторите на конкурса съзнателно бяха въвели ограничения, за да не обере президентът на САЩ наградите във всичките 10 категории, се казва в материала.

Сред "претендентите" за титлата "Най-глупав човек на годината" се посочват Дик Чейни, президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад и Доналд Томпсън, обявен за победител. Съдия по професия, Томпсън се прочул с това, че по време на съдебни заседания използвал по назначение един "сексуален аксесоар" - помпа за увеличаване на пениса.

Награда за "Най-глупаво изказване на годината" получи адвокатът Хари Уитингтън, улучен по време на лов от вицепрезидента Чейни. Раненият поднесъл извинения на семейството на Чейни "за причиненото неудобство" и тази фраза бе обявена за най-глупавата през годината, пояснява "Нюзру".

За "Най-идиотска постъпка" бе обявен въпросният злополучен лов, надминал по глупост според организаторите и удара с глава на френския футболист Зинедин Зидан, заради който Франция изгуби финалния мач в световното първенство, и постъпката на датските редактори, публикували в своя вестник карикатури на пророка Мохамед.

Ник Флин от САЩ получи наградата за постъпка, която направила една идиотска ситуация още по-идиотска. Флин се спънал и счупил в един музей две вази от епохата на китайската династия Цин. Обаче не помислил дори да каже едно "извинете".

Вместо това се нахвърлил срещу ръководството на музея и го обвинил, че лошо охранява експонатите.

Наградата за "Най-идиотско несъответствие на заеманото положение" получи Джордж Буш, изпреварил "конкурентите" си - сенаторката Хилари Клинтън, певеца Майкъл Джексън, иранския лидер Махмуд Ахмадинеджад и актьора Том Круз. Буш стана лауреат и на наградата за най-глупаво изказване.

"Най-глупав филм на годината" стана "Първичен инстинкт-2". Телевизия "Фокс нюз" получи наградата за медия, "максимално съдействала за насаждане на невежество", заради проправителствената си позиция по въпроса за войната в Ирак. За "най-глупава заплаха за живота на всичко живо на Земята" бе наградена петролната промишленост. "Най-глупава тенденция на 2006" според организаторите е призивът "да се убиват хора в името на някакъв бог". "Наградата за глупост, продължила с години" бе присъдена на цел регион - Близкия изток, добавя "Нюзру".