Северна Корея
Северна Корея / iStock/Getty Images
Броят на севернокорейските мигранти, дошли в Южна Корея, е спаднал миналата година до най-ниското си равнище за две десетилетия, съобщи Сеул. Сред причините за тази тенденция е по-специално засиленият контрол по границата от страна на Севера, предаде Франс прес.

Общо 1047 севернокорейци са пристигнали в Южна Корея през 2019 г. срещу 1137 предходната година, сочат данни, публикувани от южнокорейското министерство на обединението. Това е най-ниската цифра от 2001 г. насам.

Това е броят на хората, пристигнали в Южна Корея, а не на всички бегълци от КНДР, уточнява АФП.

Тръмп поздрави с писмо Ким Чен-ун за рождения му ден

Огромното мнозинство хора, бягащи от Севера, страдащ от недостиг на храна и обект на многобройни санкционни резолюции на Съвета за сигурност на ООН, пресичат границата с Китай. Понякога остават там дълги години, преди да продължат пътя си за Южна Корея, често пъти през трети страни.

Общо над 33 500 севернокорейци са минали в Южна Корея след разделянето на полуострова през 1948 г., сочат изчисления от края на 2019 г.

Най-голям е бил броят на бегълците през 2009 г. - 2914 души. Потокът обаче е намалял, след като през 2011 г. начело на Севера застана Ким Чен-ун.

"Сложени са повече заграждения с бодлива тел и за желаещите да избягат е по-трудно да подкупят граничарите, защото властите дават по-големи възнаграждения за залавяне на нарушителите", обяснява севернокорейският дисидент Ан Чан-ил, днес изследовател в Сеул.

Лидерът на Северна Корея не направи новогодишно обръщение

Някои севернокорейци, минали в Южна Корея, срещат големи трудности, докато се интегрират в местния живот.

Миналата година труповете на 42-годишна севернокорейка и нейният 6-годишен син бяха открити мъртви в жилището им два месеца след смъртта им. Хладилникът им бе празен, а намерени бяха и много неплатени сметки.

Днес южнокорейската агенция Йонхап съобщи за 62-годишен мъж, пристигнал от Севера през 2008 г. и намерен мъртъв в планината Дегу с една бележка край тялото: "Прекалено е трудно да се живее", допълва АФП.
БТА